Venituri din investitii la persoane fizice –raspunsuri ANAF

Pe pagina de facebook a ANAF  au fost publicate raspunsuri la cateva intrebari ale contribuabililor legate de veniturile din investitii . Iata mai jos cateva dintre ele :

  • Cum se impoziteaza veniturile din dobanzi ale persoanelor fizice ? Ce obligatii declarative au persoanele fizice ?

Veniturile din dobânzi pentru depozitele la vedere/conturi curente, precum şi cele la depozitele clienţilor, constituite în baza legislaţiei privind economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ, realizate începând cu 1 iulie 2010, se impun cu o cotă de 16% din suma acestora, impozitul fiind final, indiferent de data constituirii raportului juridic. Impozitul se calculează şi se reţine de către plătitorii de astfel de venituri la momentul înregistrării în contul curent sau în contul de depozit al titularului.
Astfel,  nu aveţi obligaţii din punct de vedere declarativ, în ceea ce priveşte obţinerea veniturilor din dobânzi.

  • Ce se intampla in cazul in care o persoana realizeaza doar venituri din dobanzi ?

In cazul în care o persoana realizeaza doar venituri din dobânzi are obligația de a plăți contribuția de asigurări sociale de sănătate.
Pentru veniturile din dobânzi contribuția de asigurări sociale de sănătate se stabileşte de organul fiscal competent, prin decizie de impunere anuală, pe baza informaţiilor din declaraţia privind calcularea şi reţinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, precum şi pe baza informaţiilor din evidenţa fiscală, după caz.
Sumele reprezentând obligaţiile anuale de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate stabilite prin decizia de impunere anuală se achită în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei.

  • Ce obligatii declarative are un contribuabil  daca tranzactioneaza actiuni cotate la bursa si daca incaseaza dividende de la unele dintre societatile tranzactionate?

Veniturile realizate din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare, în cazul societăţilor închise, se declară în formularul 200 Declaraţia privind venitul realizat, la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a câştigului net anual/pierderii nete anuale.
Având în vedere că veniturile din dividende sunt venituri pentru care există obligativitatea de reținere la sursă a impozitului, obligația de declarare a acestora revine plătitorului de venit, dumneavoastră neavând nicio obligație declarativă.

  • Ce se intampla daca dividendele sunt obtinute de la societati nerezidente ?

Dividendele şi/sau veniturile obţinute din tranzacţionarea titlurilor de valoare, ca urmare a deţinerii unor acţiuni la societăţi nerezidente, se declara în formularul 201 “Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate”, care se depune până la data de 25 mai a anului următor celui de realizare a veniturilor.
Veniturile realizate din străinătate în anul fiscal de raportare, precum şi impozitul aferent plătit în străinătate, exprimate în unităţi monetare proprii fiecărui stat, se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual al pieţei valutare, comunicat de Banca Naţională a României, din anul de realizare a venitului.
Veniturile se declară pentru fiecare ţară – sursă a veniturilor şi pentru fiecare categorie de venit realizat.
Veniturile realizate din străinătate se supun impozitării prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate după regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia, potrivit Codului fiscal.

Articole similare

Comentariul tau aici